Yaşam

Yaşamak ya da ölmek, oyuncuların Nazi işgaline karşı direnişinin hikayesini anlatıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nick Whitby tarafından yazılmıştır, Yücel ErtenTercüme eden, Hüseyin Köroğluyöneten “Yaşamak Ya da Ölmek” adlı oyunu seyirciye sunuyor. Oyun ilk kez 7 Şubat 2024 Çarşamba günü saat 20.30’da Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde sahnelenecek.

Nazilerin Polonya’yı işgalinden hemen önce, Varşova Tiyatrosu’nda Hitler’e karşı bir oyunun genel provası yapılıyordu. Diplomatik skandal yaratma ihtimali nedeniyle oyun, son dakika haberi nedeniyle sansür kurulu tarafından yasaklanıyor. Daha önce oynadıkları Hamlet’i yeniden gündeme getirmeleri gerekiyor. Tiyatronun sanat yönetmeni ve ünlü oyuncusu Jozef Çeşide Hamlet’i canlandırıyor. Eşi Maria da ünlü bir oyuncu ve pek çok hayranı var. Kısa bir süre sonra Almanlar Polonya’yı işgal eder. Tiyatro kapanıyor, oyuncular işsiz kalıyor. Ancak tiyatronun genel sanat yönetmeninin eşi Maria’ya aşık olan bir havacı teğmen aracılığıyla, şirketlerine sızan bir Alman casusunun, Polonya’daki direniş savaşçılarının isim listesini Nazilere göndermek üzere olduğunu öğrenirler. Casusun engellenmesi için herkes üzerine düşeni yapacaktır ve artık rollerini gerçek hayata taşımanın zamanı gelmiştir. Ellerinde sadece oyunculuk, kostüm ve dekor gibi sanatsal araçlar var.

Macar yazar Melchior Lengyel’in romanından uyarlanarak sinemaya aktarılan bu başarılı oyun seyircimizle buluşacak.

“YURTTA SULH CİHANDA SULH”

Oyunun yönetmeni Hüseyin Köroğlu, “Ya Yaşamak Ya Ölmek”te savaşı nasıl ele aldığını şöyle anlatıyor:

“Özellikle yönettiğim oyunlarda savaşın ne kadar kötü ve alçak bir şey olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyorum ve nefes aldığım sürece de bunu yapmaya devam edeceğim. Belki de ilk kez Yaşamak Ya da Ölmek oyununu savaşa tanık olan bir çocuğun yüreğinden izleyeceksiniz. Polonya, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından işgal edildiğinde, Varşova Tiyatrosu’ndaki oyuncuların, meslektaşlarımızın nasıl direndiklerini, canlarını hiçe sayarak nasıl savaştıklarını siz değerli izleyicilerimizle paylaşma isteği, bir savaş çocuğu olarak beni heyecanlandırdı.

1939’da Varşova’da yaşananlar, 1974’te çocukluğumda yaşananlar, bugün Gazze’de ve Ukrayna’da yaşananlar aynı. İnsanlığın “her şeye sahip olma” tutkusu, tüm canlıları vahşice yok etmeye devam ediyor. Bu noktada bir dünya lideri olan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünün önemini ve ne kadar değerli olduğunu hepimize bir kez daha hatırlatmak isterim.

Müzikleri Orçun Tekelioğlu’na, dekor ve kostüm tasarımı Gamze Kuş’a, koreografisi Senem Oluz’a, aydınlatma tasarımı Özcan Çelik’e, efekt tasarımı Kadir Arlı’ya, fotoğraflar Nesrin Kadıoğlu’na ait. oyunda Şenay Saçbüker, Hüseyin Köroğlu, Bahtiyar Engin, Vildan Türkbaş, İrem Arslan, Emre Narcı, Volkan Ayhan, Emre Şen, Ümit Bülent Dinçer, Tarık Köksal, Deniz Yeşil Mavi, Erkan Akkoyunlu, Özge Kırdı, Rüzgar Aşıkoğlu, Özgür Ali Kuruçayyer alır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

turhalhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu