Sağlık

Dikkat! Sonbahar migreni tetikliyor!

İSTANBUL (İGFA) –Dünyada en sık görülen hastalıklardan biri olan migren, genellikle başın bir yarısında gelişen şiddetli ve zonklayan bir baş ağrısı olarak tanımlanıyor.

Türkiye’de 12 milyon insanı etkileyen ve yaşam kalitesini ciddi oranda düşürebilen migren, hava değişikliklerinden etkilenen bir hastalıktır. Birçok çalışma mevsimsel migren ataklarının sonbaharda diğer mevsimlere göre daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor.

Nörolog Dr. Nebahat Bilici, migren ataklarını azaltmak için yıl boyunca önerilen önlemlerin yanı sıra sonbahara özel bazı önlemlerin de alınması gerektiğine dikkat çekerek, “Migren düzenli yaşamı sever. Bu nedenle diyet, egzersiz ve uyku döngülerinde alınan önlemler migren ataklarını azaltır. “Ayrıca özellikle güneybatı rüzgarlarında mümkünse dışarı çıkmamak, vücudu mikroplardan korumak ve D vitamini eksikliğine karşı önlem almak, alerjiye yatkınlık varsa tetikleyici faktörlerden kaçınmak da alınması gereken en önemli önlemlerdir. Sonbahar ayları” dedi.

Uzman Dr. Bilici, sonbahar aylarında migren baş ağrılarına karşı dikkat etmeniz gereken 6 kuralı açıkladı.

HAVA RAPORUNU YAKINDAN TAKİP EDİN

Sonbaharda hava sıcaklığının düşmesi, havadaki nemin azalması, barometrik basıncın değişmesi ve rüzgar gibi faktörlerin migren ataklarını tetikleyici rol oynadığını belirten Bilici, “Araştırmacılar barometrik basınçtaki azalmanın Beyindeki kan damarlarının genişlemesine neden olarak migren ataklarını artırıyor. Rüzgar, özellikle güneybatıdan esen rüzgarlar migren ataklarını artırıyor.” “Taşıdığı çeşitli toz ve mineral parçacıkları nedeniyle sıcaklığı artırıyor. Sıcaklık ve basınç değişimlerine duyarlıysanız hava tahminlerini yakından takip etmeniz gerekiyor” dedi.

Önemli öneri ve uyarılarda da bulunan uzman. Dr. Nebahat Bilici ayrıca sonbahar alerjisine karşı da önlem alınmasını istedi.

“Sonbaharda bazı hastalarda hem alerji hem de migren şikayeti olabiliyor” diyen Bilici, şöyle devam etti: “Yapılan bir araştırmada alerjisi olan her iki hastadan 1’inde migren tespit edildi. Alerjenler yüksek miktarda olduğunda histamin seviyesini artırıyor” diye konuştu. vücudumuz tarafından üretilen ve bağışıklık tepkilerinin düzenlenmesinde rol oynayan bir salgı) Bu durum sinüslerde iltihaplanmalara neden olabilir ve migreni tetikleyebilir.Alerjiye yatkınsanız alerjenlerden uzak durmayı veya doktorunuzun önerdiği alerji ilaçlarını düzenli olarak kullanmayı unutmayın. Ayrıca sinüslerdeki iltihabın ilerlemesini önlemek ve ikincil migren ataklarını azaltmak için oda havasını temizleyen hepa filtreleri, anti-alerjik yatak ve yastık örtülerini kullanmak çok önemli.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu