Sağlık

Alerjisi olan 10 çocuktan 7’si pişmiş süt ve yumurta ürünlerini tüketebiliyor

“10 ÇOCUKTAN 7’SİNDE ALERJİ VAR”

“FIRINDA PİŞMİŞ SÜT VE YUMURTA ÜRÜNLERİNİ TÜKETEBİLİR”

 

Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Ebru Arık Yılmaz, son dönemde giderek yaygınlaşan inek sütü ve yumurta alerjisinin özellikle çocuklarda önemli bir sorun olarak görülmeye başladığını söyledi. Arık, buna rağmen süt ve yumurta alerjisi olan 10 çocuktan 7’sinin bu ürünleri fırında pişirmeleri halinde tüketebileceğini anlattı.

 

Son zamanlarda giderek yaygınlaşan inek sütü ve yumurta alerjisi özellikle çocuklarda önemli bir sorun haline geldi. Günümüzde neredeyse her 20 çocuktan birinin inek sütü veya yumurtasına alerjisi var. Alerjisi olan çocuklar, büyümeleri için önemli bir protein, mineral ve güç kaynağı olan iki önemli besin olan süt ve yumurtadan uzak durmak zorunda kalsalar da, son zamanlarda yapılan araştırmalar, inek sütü veya yumurta alerjisi olan çocukların önemli bir kısmının, inek sütü veya yumurta alerjisi olduğunu göstermektedir. 10’dan, doğrudan yiyecek tüketin. Bu besinleri kişisel olarak tüketemeseler bile, pişmiş veya fermente edilmiş hallerini alerjik semptom göstermeden tüketebilirler. Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Ebru Arık Yılmaz İnek sütü veya yumurtanın özellikle un, şeker gibi malzemelerle belirli süre ve sıcaklıkta pişirilmesinin bu besinlerin alerjen özelliklerini önemli ölçüde azalttığını belirten Arık, “Ayrıca yapılan araştırmalar bu ürünleri tüketebilen çocukların da ortaya çıktığını gösterdi. Alerjik belirti göstermeyen düzenli olarak tüketilen ürünler, bu ürünleri tüketemeyen çocuklara göre daha hızlı gıda alerjisi geliştiriyor.” Geçtiği görüldü. Ancak bu durum besin alerjisi olan her çocuk için geçerli değildir; Alerjisi azaltılmış ürünlerle bile bazı çocukların ciddi alerjik belirtiler gösterebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle çocuğun herhangi bir alerjik belirti yaşamadan alerjen özelliği nispeten azaltılmış unlu mamulleri tüketip tüketemeyeceği hekim kontrolünde belirlenmelidir.”

Arık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuk alerji doktorları olarak alerjik çocuklara bu ürünleri önermeden önce, hangi çocukların bu unlu mamulleri tüketebileceğini, hangilerinin alerjik belirtilere neden olabileceğini tespit etmek için bazı testler yapıyoruz. Bu testler hem deriden hem de kandan yapılan alerji testleridir. Bu testler sonucunda uygun görülen çocuklara, hastane koşullarında yakın gözetim altında, çok düşük miktarlardan başlayarak, makul aralıklarla ve giderek artan miktarlarda unlu mamuller yediriyoruz. Beslenme sürecinde hemen alerjik belirtiler oluşmasa bile en az 2 saat daha ortaya çıkabilecek alerjik belirtileri izliyoruz. Bu süre içerisinde alerjik belirtiler olmadan bu besini tüketebileceğini tespit edersek ona evde nasıl devam edebileceğini anlatan bir plan vereceğiz. “Gelişebilecek alerjik semptomlara hızlı ve aktif müdahale edebilmek için bu ürünlerle ilk yarışmanın mutlaka gıda alerjisi konusunda deneyimli bir çocuk alerji uzmanı gözetiminde yapılması gerekmektedir.”

 

  Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan ilk dernek olan Türk Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), yetişkin ve çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını tek çatı altında bir araya getiriyor. Ülkemizde Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin gelişmesine katkıda bulunmak, alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla AID, uluslararası katılımlı kongreler ve bilimsel toplantılar düzenlemekte, branş hekimleri ve ilgili sağlık çalışanlarının bir araya gelmesini sağlamaktadır. en son bilgilerle güncellenmektedir. Uluslararası bilimsel kuruluşlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) işbirlikleri yapan dernek, bu işbirlikleri ışığında uluslararası kuruluşların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde başarıyla gerçekleştirmiş, bilimin ilerlemesine değerli katkılarda bulunmuştur. Ülkemizi başarıyla temsil ederek. Farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyelerinin bilimsel toplantılara katılmaları için maddi destek sağlamakta, dernek üyelerine yönelik kurs ve okul şeklinde çeşitli eğitim toplantılarını ücretsiz olarak düzenlemektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

damal-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu