Ekonomi

Küresel piyasalar Fed kararını beğendi

Fed’in faiz indirimi için yeterince güven oluşmadığını vurgulamasına rağmen Powell’ın faiz artışı ihtimalini dışlamasını piyasalar olumlu karşıladı.

Fed kararı sonrası ABD hisse vadelileri bu sabah %0,5’i bulan yükselişler kaydetti. Asya’da hisse yükselişlerine Avustralya ve Hong Kong öncülük ederken para biriminde sert hareketler görülen Japonya’da endeksler yatay seyretti.

Bloomberg Dolar Endeksi düşüşünü ikinci güne taşırken %0,4 kayıpla 1.259 puan seviyesine geriledi. Fed kararı sonrası Çarşamba gününü beş baz puanlık düşüşle %4,63 seviyesinden kapatan ABD 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan gerileyerek %4,62’den işlem gördü.

Spot piyasada altının onsu 2.329 dolarda yatay seyrederken Brent petrol %0,6 yükselişle 83,95 dolardan alıcı buldu.

Fed faiz artırımına istekli değil

ABD merkez bankası Fed, Çarşamba günü oybirliğiyle gösterge federal fonlama faizi hedef aralığını temmuz ayından bu yana olduğu gibi %5,25 ile %5,5’te bıraktı.

Fed, faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinden indirmeden önce fiyat artışlarının ılımlılaştığına dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğunu teyit etti.

Fed Başkanı Jerome Powell basın toplantısında, “Bu yıl şu ana kadar veriler bize özellikle faiz indirimlerinin uygun olduğuna dair daha fazla güven vermedi. Enflasyon verileri beklentilerin üzerinde geldi. Bu tür bir güvenin kazanılması muhtemelen daha önce beklenenden daha uzun sürecek” dedi.

Powell, Fed’in bir sonraki hamlesinin faizi artırma olmasının pek olası olmadığını belirterek, Fed üyelerinin politikanın enflasyonu %2’lik hedefine indirecek kadar sıkı olmadığına dair ikna edici kanıtlar görmeleri gerektiğini söyledi ve “Bu sonuca varmayı destekleyen kanıtlar görmüyoruz” diye ekledi.

Bu açıklamalar, Fed’in enflasyondaki iyileşmenin durduğuna dair işaretlere daha agresif tepki verebileceğinden endişe eden yatırımcıları sakinleştirdi. Hisse senetleri ve ABD devlet tahvilleri yükseldi. Vadeli piyasalarda bu yıl iki Fed faiz indirimi, bir faiz indirimine göre daha yüksek ihtimal olarak fiyatlandı. Fed ayrıca bilanço küçültme kaynaklı oluşabilecek türbülans riskini azaltmak amacıyla, bilanço küçültme miktarını aylık 60 milyar dolardan 25 milyar dolara indireceğini duyurdu.

cizre-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu