Haber

İran’da Eylül 2022’den Bu Yana 697 Kişi İdam Edildi

İran’da Mahsa Emini’nin Eylül 2022’de öldürülmesinin ardından başlayan sokak gösterilerinden bu yana 697 kişinin çeşitli hatalardan idam edildiği, bu sayının bir önceki yıla göre yüzde 36 arttığı belirtildi.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu’nun (UST) yayınladığı raporda, İran’da Eylül 2022’den bu yana gerçekleşen infazlara ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Raporda, ülkede şu ana kadar çeşitli suçlardan en az 697 kişinin idam edildiği belirtilirken, 2021 Eylül ayı ile 2022 Eylül ortası arasında bu sayının 514 olduğu, bir yıldaki artışın ise yüzde 36 olduğu kaydedildi.

Rapora göre, söz konusu dönemde en az 393 kişinin uyuşturucu suçlamasıyla infaz edildiği, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 arttığı belirtildi.

Mahsa Emini hareketlerine katıldıkları gerekçesiyle 7 kişi idam edildi, 10 protestocu ise idam cezasına çarptırıldı. Gözaltına alınan 82 kişinin idam cezasıyla karşı karşıya olduğu tahmin ediliyor.

Söz konusu raporda, “İdam cezalarındaki son dönemdeki artışın toplum üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanıldığı” belirtildi.

Mahsa Emini gösterileri

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül 2022’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini, 16 Eylül’de hayatını kaybetti.

Emini’nin ölümünün ardından 17 Eylül 2022’de memleketi Sakkız’da başlayan gösteriler ülke geneline yayılarak yönetime karşı protestolara dönüştü.

Aylarca süren olaylarda 500’e yakın gösterici öldürülürken, yüzden fazla polis memuru da hayatını kaybetti.

İran, gösterilerde gözaltına alınanlarla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, bağımsız kaynaklar binlerce göstericinin gözaltına alındığını iddia etti.

haber-posof.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu