Yaşam

Gana Cumhuriyeti: Tüm Detaylarıyla Başkent, Nüfus ve Gana Rehberi

Batı Afrika ülkesi Gana, Gine Körfezi kıyısında yer almaktadır. Nispeten küçük yüzölçümüne ve nüfusuna rağmen Gana, kısmen dikkate değer doğal zenginlikleri ve kısmen de Sahra’nın güneyinde sömürge yönetiminden bağımsızlık kazanan ilk siyah Afrika ülkesi olması nedeniyle Afrika’nın önde gelen ülkelerinden biridir. Yemyeşil ormanları, çeşitli hayvan yaşamı ve pitoresk bir kıyı boyunca uzanan kilometrelerce uzunluğundaki kumsalları ile tanınmakla kalmayıp, Gana aynı zamanda zengin tarihi ve büyüleyici kültürel mirasıyla da ünlüdür.

Bu içeriğimizde Gana hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İşte Gana rehberi:

Gana Hakkında Genel Bilgiler

Gana, Gine Körfezi kıyısında yer almaktadır. Nispeten küçük yüzölçümüne ve nüfusuna rağmen Gana, kısmen dikkate değer doğal zenginlikleri ve kısmen de Sahra’nın güneyinde sömürge yönetiminden bağımsızlık kazanan ilk siyah Afrika ülkesi olması nedeniyle Afrika’nın önde gelen ülkelerinden biridir.

Nitekim Gana örneğinde, 30’dan fazla Afrika ülkesi tam olarak aynı şeyi yaptı ve önümüzdeki on yıl içinde bağımsızlıklarını ilan etti.

Gana hakkında birkaç değerli gerçek:

  • Başkent:Akra

  • Resmi diller:İngilizce

  • Hükümet Şekli:Demokratik Başkanlık sistemi

  • Nüfus:(tahmini 2023) 32.147.000

  • Para birimi:cedi

Gana Tarihi

Gana İmparatorluğu, MS 300 yılında, Soninke halkının farklı kabilelerinin ilk kral Dinga Cisse altında birleşmesi ile kuruldu. Soninke halkı, hükümdara atıfta bulunmak için ‘Savaşçı Kral’ anlamına gelen ‘Ghana’ kelimesini kullandı ve ardından İmparatorluğun düşmanları ve müttefikleri bölgeye ‘Gana’ adını vermeye başladı. İmparatorluk aslen bugünkü Gana’nın kuzeybatısında, şimdi Moritanya, Senegal ve Mali’de bulunuyordu, ancak İmparatorluğun İslam’a dönüşmesini isteyen Kuzey Afrika’daki kabile kümelerinin akını tarafından yavaş yavaş karaya sürüldü. MS 1100’den itibaren İmparatorluk, sonunda Mali İmparatorluğu’na dahil olana kadar zayıfladı.

1471’de Portekizli tüccarlar günümüz Gana’sına ayak bastı ve orada yaşayan insanların çoğunun altın takı taktığını fark etti. Bu, Gana, Portekiz, Hollanda, İngiltere ve çeşitli komşu Akan devletleri arasında altın, fildişi ve kereste ticaretinde yeni bir çağ başlatarak Gana’yı zengin ve güçlü yaptı. Bugün, Avrupalıların ticari çıkarlarını korumak için Gana kıyısı boyunca inşa ettikleri birçok hisar ve şatodan bazılarını hâlâ görebilirsiniz.

1500’lerde odak köle ticaretine kaydı ve kölelik ana ihracat olarak altını geride bıraktı. 1600’lerde Hollandalı, İngiliz, Danimarkalı ve İsveçli yerleşimcilerin gelişiyle köle ticareti oldukça organize hale geldi. Cape Coast Kalesi gibi kaleler, Amerika’ya nakledilmeyi bekleyen köleleri tutmak için kullanıldı ve milyonlarca Batı Afrikalı yakalandı ve zorla okyanuslar ötesine nakledildi.

1800’lerin başında İngilizler acımasız köle ticaretini durdurmak için baskı uygulamaya başladı. 1807’de, Britanya İmparatorluğu boyunca İngiliz tebaasının köle ticaretini yasaklayan Köle Ticareti Yasası imzalandı. Gana’da kölelik, ülkenin resmi olarak İngiliz kraliyet kolonisi ilan edildiği ve Gold Coast olarak yeniden adlandırıldığı 1874 yılına kadar yasadışı hale gelmedi.

1957’de Gold Coast, bağımsızlık çabalarına öncülük eden Lider Kwame Nkrumah yönetiminde bağımsız bir ulus haline gelen ilk Sahra altı koloni oldu. Bağımsızlıktan sonra, yeni ulusun sakinlerinin çoğunun eski Gana İmparatorluğu’nda yaşayan Soninke halkının torunları olduğuna inanıldığından, ülkenin adı Gana olarak değiştirildi.

Gana bayrağı, Afrika’da yaşayan herkes arasındaki siyasi birliği temsil etmek için Pan-Afrika renkleri olan kırmızı, sarı, yeşil ve siyahı birleştirir ve siyah yıldızı Gana’nın yeni özgürlüğünün sembolü olarak gösterir.

Bağımsızlığın ardından Gana hükümetleri yolsuzluk, darbeler ve askeri yönetimle boğuştu. Ülke şimdi ekonomik iyileşme ve siyasi reformun parlak bir örneği olarak görülüyor. Aslında Gana, son zamanlarda Mauritius’tan sonra Afrika’nın en barışçıl ikinci ülkesi haline geldi.

coğrafi Gana

Batı Afrika’da Gine Körfezi kıyısında yer alan Gana, kuzeybatı ve kuzeyde Burkina Faso, doğuda Togo, güneyde Atlantik Okyanusu ve batıda Fildişi Sahili ile çevrilidir. Gana boyunca yükseklik 900 metreyi geçmez.

Gana’nın İklimi

Gana’nın iklimi, Gine Sahili’nin geri kalanı gibi, büyük ölçüde iki hava kütlesinin etkileşimi tarafından belirlenir: Sahra üzerinde oluşan sıcak, kuru karasal hava kütlesi ve Güney üzerinde oluşan ılık, nemli deniz tropikal hava kütlesi.

Her iki hava kütlesi de yarım küre rüzgarlarıyla Ekvator’a doğru hareket eder ve her yıl birkaç ay Gine Sahili’nde buluşur. Bu hava kütlelerinin birleştiği bölge, mevsimsel şiddetli fırtına yağışlarıyla karakterize edilir.

Yıllık ortalama sıcaklık 26-29 derecelerin ortasındadır. Genel olarak en sıcak aylar, yağmurlardan hemen önceki Şubat ve Mart aylarıdır ve en düşük sıcaklıklar Ağustos’tadır.

Gana’nın Ekonomisi

GSYİH’nın yaklaşık beşte üçü hizmetlerden geliyor, tarım neredeyse beşte biri ve sanayi yaklaşık dörtte biri katkıda bulunuyor.

Bağımsızlıktan kısa bir süre sonra hükümet, tarım ve sanayide çok sayıda devlete ait işletme kurarak ekonomi üzerindeki kontrolünü genişletmeye başladı. Yerel sermaye eksikliğini ve girişimcilik becerilerini telafi etmek için, yabancı yatırımcıları bağımsız olarak veya hükümetle ortaklaşa çalışmaya çekmek için önlemler alındı.

Gana’nın Nüfusu

Çok uluslu bir devlet yapısına sahip olan Gana’da etnik kümelenme yoğunluğunu belirlemek zordur.

Gana’da etnik kümeler ve yoğunlukları şu şekildedir:

  • %44,0 Akış

  • %16.0 Dagomba

  • %13.0 Ev

  • %8.0 Ga

  • %3,0 Gurme

  • % 14,5 diğer Ganalı etnik gruplar

  • %1,5 diğer

Gana’nın nüfusu 2023’te tahmini olarak 32.147.000 kişidir.

Gana’da Kültürel ve Sosyal Yaşam

Dil

İngilizcenin resmi dil olarak benimsenmesinin de yardımıyla, hükümetin ve kamu yaşamının her düzeyinde etnik farklılıkları önemsizleştirmek için çaba gösterildi.

Din

Nüfusun yarısından fazlası Hristiyan, yaklaşık beşte biri Müslüman ve küçük bir yüzdesi klasik yerli dinlere bağlı. Yerli dinleri, yaygın ve temel olmakla birlikte, sistematik bir doktrinler dizisinden yoksundur.

Günlük hayat

Geniş aile bağları, bir bütün olarak Ganalıların sosyal normlarında değerli bir faktör olsa da, kentsel nüfus arasında çekirdek aileye doğru artan bir eğilim var.

Gana Gezilecek Yerler

  • Kwame Nkrumah Anıt Parkı ve Mozolesi

  • Cape Coast Kalesi

  • Kakum Milli Parkı

  • Köstebek Ulusal Parkı

  • Gana Ulusal Müzesi

  • Bot Şelaleleri

Gana Bölgesine Nasıl Gidilir?

Gana’ya gitmek için vize gereklidir. Hem umuma mahsus hem de hizmet pasaportuna sahip olan vatandaşların vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Diplomatik Pasaport vatandaşları 90 güne kadar vizeden muaftır.

Türkiye’den Gana’ya direkt uçuşlar var. Bu uçuşlarla gidebileceğiniz gibi dilerseniz aktarmalı uçuşları da düşünebilirsiniz.

celikhanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu