Ekonomi

Fed Başkanı Goolsbee konut enflasyonunu kilit engel olarak işaret etti

Chicago Federal Rezerv Bankası Başkanı Austan Goolsbee, Federal Rezerv’in enflasyonu %2 hedefine indirme çabalarının önündeki başlıca engel olarak konut hizmet fiyatlarında süregelen artışları gösterdi.

Goolsbee, Illinois Oak Brook’ta düzenlenen yerel bir iş etkinliği için hazırladığı bildiride, konut enflasyonunun beklenenden daha yavaş düşmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve bu düşüş olmadan genel enflasyon hedefine ulaşmanın zor olacağı uyarısında bulundu.

Federal Rezerv, potansiyel faiz indirimlerinin zamanlamasını belirlemek üzere daha fazla ekonomik gösterge beklediği için şu anda gösterge faiz oranını %5.25 ile %5.50 arasında tutuyor. Temmuz ayından bu yana faiz oranı, merkez bankasının hedefini en az yarım puan aşmaya devam eden enflasyonla mücadele etmek için bu seviyede tutulmaktadır.

Enflasyonun düşürülmesinde kaydedilen sınırlı ilerleme, enflasyonun düşeceğine dair daha somut kanıtlar arayan politika yapıcılar arasında tedirginliğe neden oldu.

Goolsbee de dahil olmak üzere çoğu Fed politika yapıcısı, faizleri zamanından önce düşürmenin riskleri ile ekonomik faaliyetin potansiyel olarak aşırı kısıtlanması arasında bir denge kurmaya çalışarak bu yıl içinde en fazla üç faiz indirimi öngörüyor. Buna karşın Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Çarşamba günü yaptığı açıklamada beklentisini, muhtemelen yılın dördüncü çeyreğinde olmak üzere sadece bir faiz indirimi olarak revize etti.

Goolsbee, borçlanma maliyetlerindeki indirimin ne zaman başlayabileceğine ilişkin tahminlerini belirtmedi. Yine de, konut enflasyonunun yakın gelecek için kritik bir gösterge olduğunu vurguladı ve Fed’in faizleri düşürmeye başlamak için çok uzun süre beklemesine karşı uyardı, çünkü bu merkez bankasının görevinin istihdam boyutunda bir bozulmaya yol açabilir.

Fed, 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yapılacak bir sonraki politika toplantısından önce Cuma günü açıklanacak Mart ayı istihdam raporu ve gelecek hafta açıklanacak enflasyon verileri gibi önemli verileri bekliyor. Piyasa katılımcıları şu anda ilk faiz indiriminin Haziran ayında gerçekleşmesini bekliyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu