Haber

Erdoğan’dan dünyaya ‘Gazze’ mesajı: Soykırıma varan katliamlar

DUVAR – Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Teşkilatı’nın kuruluşunun 78. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Erdoğan mesajında ​​şu ifadelere yer verdi:

Kurucu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler (BM) Örgütü’nün 78’inci kuruluş yıldönümünü kutluyor, ülkem ve milletim adına, barışın, refahın tesisi için BM çatısı altında çalışan herkese teşekkür ediyorum. Dünyamızda adalet ve huzur.

İnsanlık olarak Filistin ve Ukrayna başta olmak üzere sıcak çatışmalardan iklim değişikliğine, açlık ve yoksulluktan İslam düşmanlığına kadar çok geniş bir yelpazede çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Özellikle 7 Ekim’den bu yana Gazze’de sivil yerleşimleri, ibadethaneleri, hastaneleri ve okulları hedef alan ve soykırım boyutuna ulaşan katliamlar yaşanıyor. Maalesef uluslararası toplum, İsrail yönetiminin sivillere yönelik hukuksuz ve sınırsız saldırılarına karşı doğru dürüst bir test yapamıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, akan kanı durdurmak, bir an önce ateşkes sağlamak ve sivil kayıpların önlenmesine yönelik adımlar atmak yerine, tek taraflı tutumuyla krizi daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Gazze halkına topyekûn ceza verilmesini izleyen bir yapının insanlığa umut vermesi, küresel barış ve istikrarı sağlaması elbette mümkün değildir. Başta Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) olmak üzere BM’ye bağlı kurumlar, BM Güvenlik Konseyi tarafından işlevsiz hale getiriliyor. BM’nin itibarına en büyük zararı bir başka BM kurumu veriyor.

Ancak BM’nin temsil ettiği değerlerin ve kurallara dayalı küresel sistemin merkezinde yer alan çok taraflılık ilkesinin güçlü bir destekçisi ve savunucusu olmaya devam ediyoruz. BM genel bütçesine en fazla katkı sağlayan ilk 20 ülke arasında yer alırken, İstanbul’un BM genel merkezi olması yolunda da önemli adımlar atıyor, çeşitli BM kurum ve kuruluşlarının bölgesel merkezlerini İstanbul’da ağırlıyoruz.

BM çatısı altında yürütülen Barış İçin Arabuluculuk ve Medeniyetler İttifakı girişimlerinde liderliğimizi sürdürüyor, barışı koruma operasyonlarına katkı sağlıyor ve başta BM Teknoloji Bankası’na ev sahipliği yapmak olmak üzere çeşitli faaliyetlerimizle BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanmasına destek oluyoruz. Gebze’de kuruldu.

Bu doğrultuda 105 ülkenin ev sahipliğinde Birleşmiş Milletler’de alınan kararla Sıfır Atık Hareketi’ni küresel boyuta taşıdık. Birleşmiş Milletler ile birlikte başlattığımız Karadeniz Hamlesi sayesinde 33 milyon ton tahıl ürününün dünya pazarlarına sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik. Yabancı düşmanlığı, kültürel ırkçılık ve İslamofobi ile mücadelede küresel farkındalığı artırmak amacıyla BM Genel Kurulu’nda 15 Mart’ın “İslamofobiyle Mücadele Uluslararası Günü” olarak ilan edilmesini sağladık. BM’nin küresel rolünü güçlendirecek, barış ve istikrara katkıda bulunacak birçok adım daha attık.

Ancak son dönemde karşılaştığımız gelişmeler bize Birleşmiş Milletler’in reform ihtiyacını bir kez daha hatırlattı. BM Güvenlik Konseyi’nin sınırlı sayıda ülkenin egemenliğinden kurtarılarak daha temsili, demokratik ve aktif hale getirilmesi uluslararası toplumun ortak ve haklı beklentisidir. Türkiye, “Dünya Beşten Büyüktür” anlayışıyla daha adil bir dünya sisteminin kurulması yönünde yürütülecek çalışmalara katkı sağlamaya devam edecektir.

Bu niyetlerle, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor, Örgütün 78. kuruluş yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu