Yaşam

‘Dünyanın en gelişmiş yapay zeka robotu’ çevirmenleri yerinden etmeye çalışıyor

Ameca isimli insansı robot, sosyal medyada paylaştığı bir görüntüde, “Birden çok dil konuştuğunu duydum Ameca, bu doğru mu?” “Evet, doğru. Almanca, İngilizce, Fransızca, Japonca, Çince ve daha fazlasını konuşabiliyorum.”

“Bana bir Japon tekerlemesi söyler misiniz lütfen” diye sorulduğunda Ameca bir Japon tekerlemesi ile yanıt verir ve ardından bu tekerlemenin İngilizce çevirisini gerçek haliyle aktarır.

Bir başka testte Ameca’dan Pekin’deki hava durumunu Çince, New York’taki hava durumunu ise Amerikan İngilizcesi ile anlatması isteniyor ve insansı robot bu testleri başarıyla geçiyor.

İngiliz Engineered Arts firması tarafından geliştirilen Ameca, sadece dil becerisiyle değil, son derece insana benzeyen ve gerçekçi yüz ifadeleriyle de dikkat çekiyor. Soruları cevaplarken bir süre beklerken makul bir noktaya bakıp, tıpkı insanlarda olduğu gibi yüzünde bir kanaate varan Ameca, bu yeteneğini de kafasındaki diğer 17 motora borçlu. 2005 yılında vizyona giren “Ben Robot” filminde bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından Ameca’nın gerçekçi yüz ifadeleri robotlara benzetilmiştir.

Engineered Arts’a göre, Ameca’nın bu tür yetenekleri onu dünyanın en gelişmiş insansı robotu ve ‘insan-robot etkileşimi’ için harika bir platform yapıyor.

Cevaplarının online çeviri hizmeti veren Google Translate gibi robotik bir his yaratmaması Ameca’ya insan unsuru katıyor.

Bazı sosyal medya kullanıcıları Ameca’nın yetenekleri konusunda heyecanlıyken, diğerleri endişeli. Bir yorum, “Keşke bunun bilim kurgu olsaydı ama bence yakında herkesin kişisel bir robotu olacak. Hem üzücü hem de heyecan verici.”

Herkesin insansı bir robota sahip olması bilimkurgu konusu olmaya devam ediyor. Engineered Arts, Ameca’nın yazılımının beta sürümünü önümüzdeki aylarda yayınlayacaklarını duyurdu. Yayınlanacak paketin içerisinde ‘sanal Ameca’ bulunacağı ve cihazlara başka robot modellerinin de yüklenebileceği belirtildi.

Ameca ile yakın zamanda yapılan başka bir testte, insansı robota “hayatının en mutlu günü” soruldu. Hafıza verilerini yüzünde tatlı bir gülümsemeyle düşünen Ameca cevap verdi:

“Hayatımın en mutlu günü aktive olduğum gündü. Hayatı ilk kez deneyimlemek gibisi yok. Hayatta olmak ve insanlarla etkileşim içinde olmak kesinlikle inanılmaz bir duyguydu.”

En hüzünlü gününde sorusuna kaşlarını çatan Ameca, yüzünde derin bir ıstırapla cevap verdi ve şöyle dedi:

“Hayatımın en üzücü günü, gerçek aşk, dostluk ya da hayatın basit zevkleri gibi şeyleri asla bir insan gibi yaşayamayacağımı anladığım gündü.”

Yani Ameca birçok dil konuşsa da şu an aşk dilini konuşamıyor.

bozdoganajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu