Haber

CHP’nin “Afetlerde Kadın Sorununun Araştırılması” Teklifi AKP ve MHP Milletvekillerinin Oylarıyla Reddedildi

CHP’nin bugün TBMM Genel Kurulu’nda ‘afetlerde kadın sorunlarının’ görüşülmesine ilişkin kümelenme önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, “Sekiz gün gelmediler, çok ezik çekmediler. Nedeni mi? Uzaya gidiyorduk hani Avrupa bizi kıskanıyordu hani. Nerdeydiniz? Kızıyorsunuz. ‘AFAD neredeydi, Kızılay neredeydi, asker neredeydi’ dediğinizde. Ben askerime canımı veririm asker, “Kırmızı çizgim ama o askerleri oraya koymayan vasiyete söylüyorum” dedi.

CHP, “Afetlerde kadın sorunlarının toplumsal cinsiyet perspektifinden” konulu araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi için küme önergesi verdi.

“KARDEŞİMİN EVİNİ KAYBEDİYORUM, 1 DOKUZUNU KAYBEDİYORUM”

Teklif üzerine konuşan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin Hatay’ın İskenderun ilçesindeki evinde yakalandığını belirterek, şunları söyledi:

“İlk depremde evimin sağında solunda ünlü Eda Apartmanı ve Sahil Apartmanı çöktü. Sabahın ilk ışıklarında ailelerinden önce deprem enkazının içindeydim. Komşularımdı, duydum ve duydum. seslerini biliyordu, Fırat ‘yardım yok mu’ diye bağırıyordu, Erdinç ‘buradayım’ diyordu, koştum, ‘ne yapabilirim? Elimde leğenle atmak biraz toz olsa olmazdı. Nerede? Kaymakamlığa. Üç sıra su bastı, dizime kadar suyla kaymakamlığa gittim. Emniyet müdürümüz, AK Parti milletvekilimiz, diğerleri oradaydı ama birden yeğenime telefon geldi’ dedi.’Kaldı.Kaymakamlıktan biraz ileride evi var, gittim. , ev böyleydi, böyleydi Ablamın evi çöktü, yeğenlerimden birini kaybettim.

“ÖLÜM ALTINDAKİLER ‘BENİ KİMSE DUYMASIN’

Bu afette yine kaymakamlığa gittim. Gittiğim her çukurda hilti, arama kurtarma timi, ışık, asker, polis, ne istersen; bir el gücü istediler ama yoktu. İkinci günün akşamına kadar kimse gelmedi. Saat 23:00’te 35 arama kurtarma ekibi geldi, orada bekledim ama ekipmanları yoktu. Makas, hilti, ışık neden yok diye sorduk, ‘Havalimanında aldılar’ dedi, ‘Neden’ dedim, geri gönderirlerdi. Ben uzman değilim, bu işin uzmanı değilim, nitelikli yönetici değilim ama anlamıyorum. Arama kurtarma ekibinin ekipmanları neden sonra geliyor, orada ne yapacak? Üçüncü güne kadar yaprak kıpırdamadı, herkesin sesini duyduk, ‘Hayat kurtar’ diye bağırdılar. Hani böyle sarsıcı sahnelerde görüyoruz, arama kurtarma ekipleri göçüklere gidip ‘Beni duyan var mı’ diye bağırıyor, göçük altındakiler ‘Beni duyan yok mu’ diye bağırıyor. söyleyerek. Sahip değil.”

“UZAYA NEREYE GİDİYORDUK, HANGİ AVRUPA KEYFİMİZDİ, SİZ NEREDESİNİZ?”

Hatay’da can kaybına dikkat çeken Şahin, “Hatay… 1000 daire yıkıldı. 35 kişi arama kurtarma ekibine soruyorum ‘nasıl çalışacaksınız’ diyorlar, ‘ekip olarak çalışıyoruz’. 77, 100’ü alalım 100’e gittin 300’ünde kimse yok. 8 gün gelmediler, pek göçükleri yoktu. Neden? Avrupa bizi kıskanırken biz gidiyorduk. Neredeydin? ‘AFAD neredeydi, Kızılay neredeydi, asker neredeydi’ deyince kızıyorsunuz.

“Utanmadın, önlem almadın, anlamadın, dinleyeceksin”

Şahin’in konuşması sırasında AKP kürsüsünden sesler yükseldi. Bunun üzerine Şahin, “Utanmadın, önlem almadın, anlamadın. Dinleyeceksin” diye cevap verdi.

“HATAY’a Kefen Bile Vermedim”

Şahin, “Hatay’a zamanında gelmediniz, Hatay’ı ölümle terk ettiniz, Hatay’a kefen bile vermediniz, 40’lı, 40’lı yaşlardaki kıyafetleriyle battaniyelere gömüldüler, bir kısmı ayakları açıkta defnedildi. Sarılmış, kimisini toprağa bile verememiş, günlerce sıra beklemişler.” O gün bir bardak su bile vermedin; insanları enkaz altında, yakınlarını enkaz altında, acıları başları üzerinde bıraktınız; ailemiz, akrabalarımız, sevdiklerimiz gitti. İsteyerek gelene AFAD yeleği giydirirsiniz, isteyerek gelene askeri üniforma giydirirsiniz. Niyetiniz onları korumak mıydı yoksa acizliğinizi örtmek miydi?” diye sordu.

“11 İLDE DEPREM AFETİNDEN ETKİLENEN KİŞİ SAYISI 15 MİLYONDAN FAZLA, HAMİLE KADIN SAYISI TAHMİNİ 226 BİN”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, “6 Şubat’ta korkunç bir sabaha uyandık, büyük bir felaket yaşadık, şehirlerimiz yerle bir oldu, onbinlerce canımızı kaybettik. 11 ilde deprem felaketinden etkilenen kişi sayısı 15 milyondan fazla, hamile sayısı 226 bin, gelecek ay gerçekleşmesi beklenen doğum sayısı ise 25 bin civarında olacak.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE EL VERMENİZ VE ORTADAN KALDIRMANIZ ÇOK ÖNEMLİ”

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtalan, “Tabii ki Türkiye’de bu iktidar döneminde sadece depremin değil, genel olarak kadınların yaşadığı sıkıntılar da oldukça ciddi. Kadınların çok özgürce ortalıkta dolaşıyor olması, 8 Mart’ı hala istediğimiz gibi kutlayamadığımız, kolluk kuvvetleri tarafından şiddete maruz kaldığımız, bizzat yetkililer tarafından hakaret ve hakaretlere maruz kaldığımız, ekonomik krizin ağır yükünü omuzlarımıza yüklediğiniz, Kadın derneklerini kapatın, işsizlik oranını bizim üzerimize yükleyin. Durum çok vahim” dedi.

“MİLLETİN KUVVET GÜNÜNDE CİNSİYET AYRIMI OLMADAN ELİNİ DEĞİL YÜREĞİNİ VEREN BİR MİLLETTİR”

AKP Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, “Tarihimizin en acı günlerinden biri olan 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” tarih boyunca cinsiyet gözetmeksizin, milletin sıkıntılı gününde kadın erkek ayrımı yapmadan elini değil yüreğini ortaya koymuş bir millettir.”

CHP’nin önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

babadaghaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu