Teknoloji

beygir gücü nedir Bir at kaç beygir gücüdür? Numara; cevap 1 değil…

Özellikle arabalara meraklı biriyseniz, beygir gücü kavramı Kesinlikle duymuşsunuzdur. Ama muhtemelen bir beygir gücünün bir beygir gücü anlamına geldiğini düşünüyorsunuz. Ne yazık ki bu doğru değil…

Belki de şaşırtıcı bir şekilde, bir at, tek bir beygir gücünden çok daha fazlasını üretebilir. İddialar değişmekle birlikte, dört nala koşan bir at 12 ile 14,9 beygir arasında güç üretebileceği düşünülüyor.

beygir gücü nedir

Beygir gücü (hp), işin yapılma hızını tanımlayan bir güç birimidir. Çoğunlukla bir araba motorunun gücünü ölçmek için kullanılır, ancak bunu at gibi bir hayvanın güç potansiyeline uygulamak da mümkündür.

En basit ifadeyle, tek bir beygir gücü birimi, saniyede 249 kilogramı (550 pound) bir adım (yaklaşık 30 santimetre) hareket ettirmek için gereken gücün ölçüsüdür, bu da yaklaşık 745 watt’a eşittir.

Bir ölçü birimi olarak beygir gücü ilk kez 1780 civarında İskoç mühendis James Watt Buhar motorlarının ürettiği gücü bir beygir gücüyle karşılaştırmak için tasarlanmıştır. Watt bir buhar makinesi satıcısıydı ve çalışmalarını büyük ölçüde atların koştuğu bir pazara tanıtmanın bir yolunu arıyordu. Beygir gücü birimini tasarlayarak, buhar makinesini kullanmanın avantajlarını gösterebildi ve imalatçıları atlarını geride bırakmaya ikna etti.

Tek bir atın bir değirmen çarkını dört saat boyunca çekmesine dayanan bazı kesin olmayan hesaplamalarla, bir atın 249 kilogramlık bir yükü kabaca saniyede bir adım hareket ettirdiğini hesapladı. Ancak bu, bir atın tam potansiyeli değildir ve aslında bir atın gün boyu göstermeye devam edebileceği gücün ölçüsünü yansıtır.

Aslında, bir atın en yüksek mekanik güç çıkışı 12 beygir gücünün oldukça üzerindedir.

Bu sayı, 1993 yılında Nature dergisinde bir makale yayınlayan iki insan bilim adamının, bir kilogram kas için maksimum sürdürülebilir mekanik gücün 100-200 watt olduğu gözlemine dayanan çalışmasından geliyor.

Bir atın iskelet kasının toplam kütlesinin yaklaşık yüzde 45’i olduğunu tahmin ettiler, ancak koşarken bunun yalnızca yüzde 30’unu kullanıyorlar. 600 kiloluk bir at düşünüldüğünde, teorik olarak 18.000 watt güç üretebilir.Bir beygir gücü yaklaşık 745 watt olduğuna göre bu 24 beygir gücü demektir.

Bunun muhtemelen bir abartı olduğunu da belirtiyorlar. Ancak, onlarca yıllık veri toplamaya dayanarak, sağlıklı bir atın muhtemelen orta sınıf 12 ila 14,9 beygir gücü üretebileceğini düşündüklerini belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu