Peynirin Üzerinde Neden Delikler Olur?
Sebebini öğrenmek için de peynirin olgunlaşma sürecini incelememiz gerekiyor.
Hazırsanız incelemeye başlayalım.
Peynir üretiminde kullanılan bazı bakteriler, laktozu (süt şekeri) laktik asite dönüştürürken karbondioksit gazı üretirler.
Peynir olgunlaşırken, bu karbondioksit gazı peynirin içinde hapsolur. Gazın biriktiği yerlerde küçük cepler oluşur ve bu cepler zamanla genişleyerek peynirin üzerinde ve içinde delikler oluşturur.
Ardından peynirin olgunlaşma süreci başlar.
Peynir, belirli bir sıcaklık ve nem kontrolü altında olgunlaşmaya bırakılır. Bahsettiğimiz bu olgunlaşma süreci deliklerin büyüklüğünü ve şeklini de etkiler. Özetle deliklerin büyüklüğü ve sayısı, peynirin tipine ve olgunlaşma koşullarına bağlı olarak değişir.
Örneğin, İsviçre peyniri genellikle büyük ve belirgin deliklere sahipken, diğer peynirlerde daha küçük delikler görebiliriz.
Peki bu durumun peynirin kalitesiyle bir ilgisi var mı?
Peynirin delikli olması yukarıda değindiğimiz kimyasal süreçler sonucunda oluştuğu için, kalitesini belirleyen faktörlerden biri diyemeyiz. Peynirin kalitesi; süt kalitesi, hijyenik üretim koşulları, doğru olgunlaşma süresi gibi daha farklı faktörlere bağlıdır.
ULUBEY ESCORT
ULUBORLU ESCORT
ULUDERE ESCORT
ULUKIŞLA ESCORT
ULUS ESCORT
ÜMRANİYE ESCORT
ÜNYE ESCORT
ÜRGÜP ESCORT
URLA ESCORT
UŞAK ESCORT
ÜSKÜDAR ESCORT
ÜZÜMLÜ ESCORT
UZUNDERE ESCORT
UZUNKÖPRÜ ESCORT
VAKFIKEBİR ESCORT
VAN ESCORT
VARTO ESCORT
VEZİRKÖPRÜ ESCORT
VİRANŞEHİR ESCORT
VİZE ESCORT
YAĞLIDERE ESCORT
YAHŞİHAN ESCORT
YAHYALI ESCORT
YAKAKENT ESCORT
YAKUTİYE ESCORT
YALIHÜYÜK ESCORT
YALOVA ESCORT
YALVAÇ ESCORT
YAPRAKLI ESCORT
YATAĞAN ESCORT
YAYLADAĞI ESCORT
YAYLADERE ESCORT
YAZIHAN ESCORT
YEDİSU ESCORT
YENİÇAĞA ESCORT
YENİFAKILI ESCORT
YENİHİSAR ESCORT
YENİMAHALLE ESCORT
YENİPAZAR ESCORT
YENİŞARBADEMLİ ESCORT
YENİŞEHİR ESCORT
YERKÖY ESCORT
YEŞİLHİSAR ESCORT
YEŞİLLİ ESCORT